Rondje Den Bosch Skyline
Zowel de ronde als horizontale kunnen standaard geleverd worden met de maten, tekst, materialen en kleuren zoals hieronder vermeld, indien een andere kleur, afmeting, tekst of materiaal gewenst vraag dan naar de mogelijkheden.
Standaard:
- ronde skyline Den Bosch: 275mm breedte, X 270mm hoogte , X 3mm dikte
- horizontale skyline Den Bosch: 900mm breedte, X 120 hoogte (hoogste punt), X 3mm dikte
- als ophangsysteem
- uitleg van de 12 afbeeldingen met bijpassende verhalen van Rondje Den Bosch
Materiaal:
- acryl (plexiglas): te verkrijgen in de kleuren: wit, rood of zwart
- hout (berkenhout): deze heeft in dikte een afwijkende maat van 4mm
Extra mogelijkheden:
- ander kleur
- andere afmeting
- andere naam uitgesneden (naam van een persoon, huisnaambordje of bedrijfsnaam)
- de horizontale skyline kan met staanders geleverd worden
Ronde Skyline Den Bosch
275mm breedte, X 270mm hoogte, X 3mm dikte
(midden cirkel: 250mm diameter)
(hout 4mm dikte)
Acryl (zwart, wit, rood) & hout
€ 44,95 (excl. verzendkosten)
Horizontale Skyline Den Bosch
900mm breedte, X 120mm hoogte, X 3mm dikte
(hout 4mm dikte)
Acryl (zwart, wit, rood) & hout
€ 57,95 (excl. verzendkosten)
Klik hieronder op de cijfers voor informatie over de gebouwen
1. De Watertoren
De watertoren van Den Bosch is gebouwd in 1885, aan de rand van de vestingwerken van Den Bosch. Het heeft een hoogte van 30,84 meter en twee waterreservoirs waar 20.000 liter water opgeslagen kon worden. De vierkante watertoren werd gebouwd als voorziening van schoon drinkwater vanwege een eerdere cholera-epidemie. In 1975 verloor de watertoren zijn oorspronkelijke functie. De toren - wat nu een rijksmonument is -, is in 1986 grondig gerestaureerd. Vandaag de dag is het een rijksmonument en zijn er kantoren en horeca in gevestigd.
2. De Drakenfontein
Al sinds 1903 schittert het goudkleurige drakenbeeld ‘De Drakenfontein’. De 11.75M hoge zuil luistert ook naar de bijnaam ‘Moerasdraak’. Tijdens de 80-jarige oorlog kreeg men de stad niet veroverd vanwege de ligging achter de vestingmuur, en zo beschermd werd door het naastgelegen moeras, het huidige ‘Bossche Broek’. Door dit moeras onder te laten lopen konden vijanden de stad niet veroveren en noemde men Den Bosch een ‘Draak van een stad’. In 1629 lukte het Prins Frederik Hendrik van Oranje wel de stad te veroveren door het moeras droog te leggen. Sinds 1996 is ‘De Drakenfontein’, die ooit bedoeld was als drinkfontein, een rijksmonument.
3. Het Stadhuis
Al sinds 1366 zetelt het stadsbestuur op deze plek aan de Markt van Den Bosch. Toen nog enkel het middengedeelte. In 1481 werd de linkerzijde – genaamd ‘De Gaffel’- erbij betrokken, en nog later in 1599 pas de rechterzijde, het voormalige ‘Het Huys van Sint Claes’. Vervolgens zijn er nog vele verbouwingen en uitbreidingen geweest tot het schitterende monumentale pand in Hollands classicisme stijl. Het stadhuis is in het verleden flink verbouwd, maar ademt nog steeds veel historie. In een nis in de gevel, vlak onder het wapen van de stad, draait het 350 jaar oude carillon ‘de pèrdjes’ nog steeds elk half uur rond. Deze ruiters draaien strijdlustig met trompet te paard.
4. De Dieze
‘De Dieze’ was een labyrint van verschillende waterstromen in en rondom Den Bosch met als oorsprong de Maas, via de rivieren de Dommel en de Aa. Nu wordt het beroemde stadsgrachtenstelsel van Den Bosch de Binnendieze genoemd. Doordat Den Bosch omstreeks 1200 geen ruimte had om uit te breiden werd een groot deel van de nieuwe huizen over de grachten gebouwd. Het water in de grachten werd destijds voor veel doeleinden gebruikt. Hierdoor was het enorm onhygiënisch en was er in 1850 een restauratie nodig. Helaas werd De Dieze door een tekort aan geld in 1923 gedempt. Dankzij het protest van de Bossche burgers is deze demping gedeeltelijk tegengehouden. Van de originele 12 km Dieze is nu nog zo’n 5 km over en sinds 1972 is het een beschermd stadsgebied. In 1973 startte een tweede grote renovatie, die klaar was in 1998.
5. Het Zwanenbroedershuis
In 1483 werd Het Zwanenbroederhuis bezit van een groep religieuzen die zich bezighielden met de verering van Maria en de armenzorg, ook wel ‘zwanenbroeders’ genoemd. Deze groep bestond al sinds 1318 en kwamen aanvankelijk samen in een kapel van de Sint-Jan. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het nuttigen van zwanenvlees door de ‘broeders’. Na de restauratie halverwege de 20e eeuw zijn in 1962 vier gestileerde mansfiguren aan de gevel geplaatst: Willem van Oranje (de eerste Oranje die Zwanenbroeder werd), Gijsbertus van der Poorten (schenker van het Zwanenbroedershuis), Gerardus van Uden (oprichter van de Broederschap) en graaf Floris van Egmont (die ook Zwanenbroeder was). Sinds 1965 is het een monumentaal pand.
6. De Moriaan
Het oudste bakstenen huis van Den Bosch ‘De Moriaan’ is gebouwd als handelshuis (‘tcasteel op die Mariaen’) tijdens de stadsuitbreiding begin 13e eeuw in opdracht van Hertog Hendrik I van Brabant. Gebouwd met de achterzijde langs de Dieze, kende een open binnenplaats wat de centrale ruimte vormde voor de rijke Bossche families die hier woonden. Zo’n indeling van een pand noemde men het ‘zaalhuis’. Later in de 16e & 17e eeuw heeft het pand voor verschillende doeleinden gediend. Dit historische middeleeuwse pand dreigde te verdwijnen in 1956, gelukkig heeft de Bossche bevolking dit weten tegen te houden, waarna in 1963 een restauratie plaatsvond. Sinds 1963 is de VVV van Den Bosch gevestigd in de Moriaan.
7. Sint-Janskathedraal
De Sint-Janskathedraal kent een lange geschiedenis van Romaanse kerk naar de gotische Sint Jan zoals deze er nu als nationaal monument staat. Op de plek waar nu de Sint-Jan staat, stond eerst een romaanse kerk die rond 1200 is gebouwd. Door de decennia heen is deze steeds verder uitgebreid. Het echte bouwen en vernieuwen naar de imponerende Gotische Sint Jan startte omstreeks 1370 t/m 1530. Het gebouw heeft de vorm van een kruiskerk, meer specifiek een kruisbasiliek met Gotische spitsbogen, hoge ramen, de kruisbogen, luchtbogen en de vele beelden aan de binnen en buitenzijde van het bouwwerk. Tijdens het Beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629 speelde de kerk een belangrijke rol. Nadat de Spanjaarden de vestingstad hadden verlaten, vond er de eerste hervormde dienst plaats.
8. Knillis
Boer Knillis is het symbool van de oprichter van Oeteldonk. Elk jaar op carnavalszondag wordt het beeld van Knillis door Prins Carnaval onthuld, en op dinsdagnacht om 23:55 uur weer begraven. In schrikkeljaren mag zijn vrouw Hendrien aan de zijde van Knillis ook op een sokkel staan. De stad Den Bosch verandert tijdens carnaval in een dorp, ‘Oeteldonk’. De stad kleurt rood, wit & geel en de inwoners veranderen in ‘boer’ & durske’. Oeteldonk verwijst naar: ‘Oetel’ (vruchtbaarheid) en de ‘Donk’ (zandbank, de hoger gelegen droge plek binnen het moeras waar de stad op is gebouwd).
9. Het Puthuis
De Waterput en de Mariakapel, die samen het ‘Puthuis’ vormen, liggen centraal op het hoogste punt van de stad, de markt van Den Bosch (de ‘Donk). Sinds 1521 stond er boven de waterput een Puthuis dat als waterpomp diende. Tegen betaling werd er via deze weg door de stad schoon water geleverd. Tevens was deze plek een sociale ontmoetingsplek. Rond 1871 werd de waterpomp afgebroken. Bijna een eeuw later in 1978 bleek na archeologisch onderzoek dat de schacht van de waterpomp in het Puthuis nog in goede staat was. De wens ontstond de put terug te brengen. Twee jaar later werd deze heropgebouwd. Wegens herinrichting van het marktplein werd de waterput in 2008 gesloopt. Het Puthuis is in 2011 herbouwd met een reconstructie van de historische waterput zoals in de 15e eeuw.
10. De Pieckepoort
De 3e Middeleeuwse stadpoort gebouwd eind 14e eeuw aan de Vughterstraat als onderdeel van de vestingmuur. Het was een prachtige poort met puntdak en 7 ranke torenspitsen, vandaar de naam Pieckepoort. Bij het beleg van de stad in 1629 werd de stadspoort zwaar beschadigd. In 1729 werd de poort verbouwd. Rond 1890 had de poort geen functie meer en werd deze gesloopt. Medio 2016 zijn de fundamenten van deze poort blootgelegd.
11. De Citadel
Waar de Aa en de Dommel samenkomen in de Dieze ligt het vijfhoekige vestingwerk de ‘Citadel’. Dit fort is tussen 1637-1642 gebouwd tijdens de Opstand tegen Spanje, nadat protestant Frederik Hendrik van Oranje (zoon van Willem van Oranje) ’s-Hertogenbosch in 1629 bezette. Het heette officieel Fort Willem Maria. De naam Citadel ontstond in de Franse tijd. Vanaf eind 18e eeuw werden een militaire rechtbank, gevangenis en kazerne gebouwd. Toen in 1962 de laatste militairen vertrokken, raakte het complex in verval tot een grote restauratie in 1985. Achter de Citadel schuilt dus een rijke historie.
12. Zuilen Wilhelminabrug
De Wilhelminabrug is een brug over de Dommel in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch om een verbinding te maken tussen binnenstad en het station. De brug kreeg de naam Stationsbrug. Toen het spoor verdween van de brug door de komst van een nieuw station werd de brug vernieuwd en in 1923 opgeleverd rijk versierd met beeldhouwwerk. Omdat koningin Wilhelmina dat jaar haar zilveren regeringsjubileum vierde, kreeg de brug officieel de naam Wilhelminabrug. Tijdens de 2e W.O. is de brug volledig verwoest, het duurde tot 1954 voor de derde brug op die plek klaar was. Opvallende blikvangers zijn de zuilen of pylonen die de brug “bewaken”. Ze geven een beeld uit de rijke historie van de Brabantse hoofdstad.
13. St. Catharinakerk
In de volksmond ook wel ‘Sint Cathrien’, of ‘Kruiskerk’ is een rooms-katholieke kerk gelegen in de binnenstad. De schitterende kerk in neostijl met grote koepel en 2 fronttorentjes is gevormd tussen 1533 (als kloosterkapel) en 1917 in meerdere fasen. Pas in 1917 verkreeg het de imponerende grote koepel. Naast religieuze doeleinden is de Sint Cathrien ook gebruikt als een militaire gevangenis. In de Franse tijd werd de kerk zelfs omgebouwd tot paardenstal, hooimagazijn en militaire broodbakkerij. Tussen 1996 en 1999 is de kerk van binnen en buiten volledig gerestaureerd.
Hieronder alle smaken van Rondje Den Bosch:
Bossche groet
Guillaume Coret